Interjú Dobozi Róberttel, Újszász független polgármester-jelöltjével
2018. szeptember 22. írta: Objektív Újszász

Interjú Dobozi Róberttel, Újszász független polgármester-jelöltjével

Azt gondoltam, hogy jó lenne a két legesélyesebb polgármester-jelöltnek ugyanazokat a kérdéseket feltenni és válaszaikat közzétenni. Ezért Molnár Péter úrnak és Dobozi Róbert úrnak is elküldtem ugyanazokat a kérdéseket, tájékoztattam őket, hogy szeretném válaszaikat közzé tenni, ha elfogadják a felkérést. Mindketten szívélyesen válaszoltak privát levélben és vállalták e 13+1 kérdésekre adott válaszaikkal a nyilvánosságot, amelyeket a beleegyezésükkel közzé teszek. Fotókat is kértem mindkét jelölttől, így azokat a fényképeket teszem közzé, amelyeket átküldtek nekem. Szeretném jelezni, hogy változtatás nélkül, javítás nélkül olvashatják a jelöltek válaszait, úgy, abban a formában, ahogyan elküldték.

Az alábbiakban Dobozi Róbert úr válaszait olvashatják:

1. Mit tart a legjobb tulajdonságai közé sorolandóknak?

Nagy munkabírás, széles kapcsolatrendszer. Környezetem állítja, hogy megvan az a képességem, amivel integrálni tudom a különböző világnézetű embereket egy közös cél érdekében.

2. Vannak-e gyengeségei, amelyeket vállal?

Természetesen. Hús- vér ember vagyok, rengeteg hibával.

3. Mivel foglalkozott eddig? Miből él?

20 éves koromban alapítottam az első vállalkozásomat. Családi gazdaságunkban megtermelt jövedelemből élek. 2002 óta mezőgazdasági pályázatírás a fő profilom. A semmiből sikerült egy szakmailag elismert, közismert céget felépítenem.

 41869808_315718149161474_7482561662243831808_n.jpg
4. Újszász polgármestereként mit tartana a legfontosabb intézkedésnek, melyek lennének az elsődleges teendői?

Sok fontos teendő van Újszászon. Tizenhét utcán tartott lakossági fórumon több mint ezer emberrel beszélgettem az elmúlt hetekben. Ismerem az újszászi lakosok gondjait. A legfontosabb problémák közé tartozik a közlekedés állapotának javítása (utak, járdák, kerékpárutak hiánya, megerősödött teherautó forgalom visszaszorítása), az egészségügyi ügyelet visszaállítása Újszászon, a közbiztonsági helyzet javítása (gyorshajtás, kábítószer fogyasztás visszaszorítása stb.), a fiatalok elvándorlásának megakadályozása, itthon tartása, hazahívása pl. vállalkozás indítására ösztönző programokkal. Hiányoztak Újszászon a lakosság szélesebb rétegeit vonzó programok, rendezvények. Nagyon kevés jelenleg a szórakozóhely a településen. Ha vonzók és versenyképesek szeretnénk lenni ebben a világban, akkor el kell érnünk, ki kell alakítanunk egy városias jelleget mutató településképet. Ebbe a romos, elhagyott házak, az égig érő gaztenger, és a hegyekben álló szeméthalmok természetesen nem férnek bele, azokat fel kell számolnunk. Sürgető feladatként jelentkezik még a Szolnok irányába szennyvizet szállító gerincvezeték kapacitásának bővítése, ugyanis jelenleg nem kaphat építési engedélyt Újszászon egyetlen nagyobb beruházás sem, ami szennyvizet bocsát ki. Beruházások nélkül viszont a helyben történő munkahelyteremtés lehetetlen, és a helyi adóbevételek is elmaradnak...

5. Mit, vagy miket tart a legfontosabbnak a programjából?

Minden meghirdetett programpontomat egyformán fontosnak tartom. A „Döntsünk Közösen” program (a lakosságnál felhalmozott tudásra és tapasztalatra alapozott döntési folyamat) soron kívüli beindítása azért lesz lényeges, mert az összes többi lépésnek, fejlesztésnek alapjául tud szolgálni. Szakítva az eddigi gyakorlattal, be kell vonnunk a lakosságot saját sorsának és településünk jövőjének az irányításába.

6. Az eddigi városvezetés gyakorlatához képest, az Ön vezetői módszerei eltérők lennének? És ha igen, akkor miben?

Megőrizve az eddigi eredményeket, én teljesen máshogy képzelem el a város vezetését. Egyszerűen kifejezve a terveimet: nagyobb sebességre kell kapcsolnunk minden téren. Az újszászi önkormányzat és intézményei tele vannak remek szakemberekkel. Az intézmények vezetői a mostani túlszabályozott és alulfinanszírozott rendszerben is teszik a dolgukat, és helyt állnak napról napra. Én több segítséget, ezáltal új lendületet kívánok vinni a folyamatokba. Egy felülről támogatott, megfelelően motivált, hatékony csapatot fogok építeni magam köré. Vezetői módszereimet a gazdasági életből hozom magammal, ezért pontosan tudom, hogy a mindenkori gazdálkodás legnagyobb értéke az ember. Ha a megfelelő eszközök, és motiváció rendelkezésre állnak, az emberekkel hegyeket lehet mozgatni, és ki lehet forgatni a Földet a sarkaiból.  Újszászt is meg fogjuk így újítani.

7. Milyen intézkedéseket lát megvalósíthatónak a munkahelyteremtés elősegítéséhez Újszászon?

Első lépésben a nem megfelelő kapacitású szennyvízhálózatot kell felbővítenünk. Addig komolyabb beruházások létrehozása sajnos lehetetlen Újszászon. Azután egy megfelelő ipari parkot kell kialakítanunk, hiszen a gazdasági fejlődés nem járhat együtt a lakosság életének zavarásával.Mindezek után tudunk majd beruházásokat vonzani Újszászra, amivel munkahelyeket teremtünk és helyi adóbevételeket is növelni tudunk.

39234774_294008757999080_5020436033058111488_o.jpg

8. Hogyan és kikkel tudná megoldani az “elhanyagoltabb” városrészek felvirágoztatását?

Újszászon jelenleg több mint száz közmunkás van állományban. Ezek az emberek mind tenni szeretnének Újszászért, meg szeretnék szépíteni a környezetüket. Ha a közmunkaprogramban dolgozók erejét a jövőben a belterületi településrészekre koncentráljuk, akkor igenis látványos javulást tudunk elérni a most elhanyagolt, „gazdátlan” utcák tekintetében is. Mindannyian tudjuk, hogy ahol esztétikus az utcakép, ott pl. az ingatlanok is magasabb áron kelnek el, és természetesen az ott élők közérzete is sokkal jobb.

9. Milyen kapcsolatot tervez ápolni a helyi civil szervezetekkel? Van-e esetleg már most jó kapcsolata ezek közül bármelyikkel?

Magam is alapítója, illetve tagja vagyok több újszászi civil szervezetnek. Támogatóként nagyon sok rendezvényt, és nagyon sok civil szervezetet támogattam már Újszászon. Mindezek mellett az Újszászi Civil Fórum elnökségének is tagja vagyok. Számomra nagyon fontos a civil élet, és a civil szervezetek működése. Többször elmondtam már nyilvánosan, hogy az Önkormányzat csak az anyagi és a tárgyi feltételek felett rendelkezik. A szellemi tőke a civileknél van. Ha megfelelően működnek a civil szervezetek egy településen, akkor azok nagyon nagy mértékben hozzá tudnak járulni az ott lakók jólétéhez. A jövőben ennek megfelelően kiváló kapcsolatban kívánok együttműködni valamennyi civil szervezettel.

10. Vannak-e konkrét elképzelései időszerű fejlesztésekről, beruházásokról Újszászon?

Igen. Az előző polgármester úr szinte minden fejlesztésüknél kikérte a szakmai véleményemet, illetve több projekt tervezésébe és megvalósításába is belevont. Ezt a munkát én minden esetben díjazás nélkül, Újszász iránti elkötelezettségből vállaltam. A folyamatban lévő beruházásokról így szinte minden információval naprakészen rendelkezem, azokat képes vagyok megfelelő szakmai segítséggel átvenni és végig vezetni. Ez lesz az előttünk álló év egyik legnagyobb feladata, hogy a folyamatban lévő elnyert projektek ne dőljenek be, hanem mindannyiunk hasznára létrejöjjenek. Mellette természetesen figyelnünk kell az új lehetőségekre, és minden kínálkozó alkalmat meg kell ragadnunk Újszász fejlesztéséhez. 2019-ben el fog indulni az ország eddigi egyik legnagyobb vidékfejlesztési programja. Újszásznak készen kell állnia arra, hogy ebben a versenyben sikeresen szerepeljen, azaz minél nagyobb részt tudjon magának kiszakítani ebből a programból.

11. Ön szerint hasznára lenne Újszásznak egy 2/3-os kormánytöbbséggel szembeni “ellenzéki” városvezetés?

Ez becsapós kérdés. Én nem kívánom belevinni a pártpolitikát a helyi életünkbe. Az azonban könnyen belátható (elég csak sétálnunk egyet a szomszédos településeken), hogy a válasz: nem. Független jelöltkét egyedül én rendelkezem a kormány támogatásával, és én ezt a támogatást Újszász érdekében kívánom felhasználni.

12. Mit üzen Újszász lakóinak a választások előtt?

Fontolják meg alaposan a döntésüket, és válasszanak jól a jelenleg versenyben lévő jelöltek közül. Szavazzanak bizalmat nekem, és együtt, közösen meg tudjuk újítani Újszászt.

42260187_316012675798688_1049254445918978048_o.jpg

13. Mit gondol az ellenfeleiként induló jelöltekről?

Nem tartom sportszerűnek, hogy véleményt fogalmazzak meg róluk. Én az egész kampányomat az én programomra, az én elképzeléseimre helyeztem. Hogy ők miért nem ezt teszik, az legyen az ő felelősségük.

13 + 1.   Ha kívánhatna három dolgot, melyek lennének azok?

Én csak egy dolgot kívánok, de azt akár háromszor egymás után: egy megújult Újszászt. Egy olyan Újszászt szeretnék kialakítani, amely képes megtartani a fiatalokat, nyugodt és biztonságos életet tud biztosítani mindannyiunknak. Olyan Újszászt szeretnék, ahová mindenkinek jó hazajönni, megpihenni, kikapcsolódni. Ennek a tervemnek a megvalósításához kívánok elegendő időt és kitartást magamnak, valamint kívánom a lakosság bizalmát megszerezni és megtartani ezen az úton.

süti beállítások módosítása